Uitgelichte tekeningen
In deze rubriek vindt u een tijdelijke tentoonstelling, waarbij het werk van een bepaalde striptekenaar wordt uitgelicht.
De eerste Hollandse meester die wij uitlichten is -en daar zijn wij erg trots op- Theo van den Boogaard (Castricum, 25 Maart 1948). Theo van den Boogaard is een van de grootste tekenaars van Nederland. Al op 16-jarige leeftijd bracht hij zijn eerste boek “Mark, boter bij de vis” uit in een oplage van 15.000 stuks. Zijn “Ans en Hans krijgen de kans” uit 1969 is een baanbrekende underground-strip, waarin de vrije sexualiteit tot in detail wordt getekend. “Jan en Alleman”, “Abe”, “Witje en Gert” en “de Ideograaf” volgen.
De grootste successen komen in de jaren ’80 en ’90 als Theo de klare lijn omarmt. Zijn stripreeks Sjef van Oekel, die samen met Wim T. Schippers wordt gemaakt, wordt een van de populairste reeksen van die decennia. De absurde humor van Schippers en de uitmuntende tekenkunsten doen de populariteit van de strip naar grote hoogte stijgen. Er komen vertalingen in het Frans, Spaans, Duits, Engels en Deens. Met name in Frankrijk is “Leon La Terreur” erg populair. In deze gloriejaren tekent van den Boogaard ook fantastische platen voor reclamecampagne’s. Theo wint in 1989 meer dan terecht de Nederlandse Stripschapsprijs voor zijn gehele oeuvre.
In 1992 is er een overzichtstentoonstelling uit het gehele oeuvre in het Frans Halsmuseum, Haarlem.
Deze is daarna integraal overgenomen door Fries Museum Leeuwarden, Broerekerk Zwolle, Bruggebouw Emmen, en Stedelijk Museum Roermond. Daarna werd deze ook integraal overgenomen door de Franse plaats Blois en geopend door de Franse minister van cultuur Jack Lang. Hoewel nog niet naast de Nachtwacht, kunt u zijn werk ook vinden in de collectie van het Rijksmuseum . Ooit zal daar een prominente plaats voor vrij gemaakt gaan worden is onze verwachting.
Na Sjef van Oekel tekent van den Boogaard er nog steeds lustig op los. Als “serial tekenaar” voltooit hij onder andere een magistraal boek rondom de nummers van zijn jeugdheld Bob Dylan (“Bob Dylan Illustrated”)
Een speciale vermelding verdient ook de serie “sidekicks”, waar homo-erotische tekeningen in een hele vrije stijl centraal staan.
Tot op de dag van vandaag tekent Theo voor HP de Tijd. Onlangs zijn 2 nieuwe boeken verschenen met veel nieuw werk (“Hap, Snap” en “Goedsniks of Kwaadsniks”). Als u die nog niet heeft, vraag er dan naar bij de betere boekhandel/ stripspeciaalzaak.
Theo van den Boogaard houdt terecht erg van zijn originelen, zijn “kinderen” en is niet scheutig met het verkopen van originelen. Er is al jaren geen verkooptentoonstelling geweest.
Tot vandaag. In samenspraak met Theo kunnen wij nu een aantal tekeningen van Sjef van Oekel uit zijn gloriejaren exclusief aanbieden. Dit is een unieke kans om werk te bemachtigen van een van de grootste “Hollandse meesters”.